БАЗОВИ МАСЛА – Ползи, употреби и видове

Един от най-често задаваните въпроси, които получавам е винаги свързан с базовото масло – какво е то, как се използва и дали изобщо има нужда от него, каква е разликата между различните базови масла и т.н. В тази статия ще разгледаме именно тези въпроси и ще разобличим някои от митовете свързани с тях.

ЩО Е ТО “БАЗОВО МАСЛО” И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

За “базово масло” се счита всяко растително масло, което няма терапевтични свойства. В ароматерапията, базовите масла се използват за разреждане на етеричните масла, за масажи и пр.

Основната функция на базовото масло е да стабилизира летливите частици в етеричните масла като ги задържа на кожата за по-дълго време. По този начин, вместо да се изпарят, етеричните масла проникват в кожата и се усвояват от тялото. Освен, че задържат етеричните масла върху кожата, някои базови масла спомагат на етеричните масла да достигнат по-дълбоко в тъканите и по този начин по-пълноценно да повлияят на тялото.

ТРЯБВА ЛИ ДА ИЗПОЛЗВАМЕ БАЗОВО МАСЛО ВСЕКИ ПЪТ?

Краткият отговор е “не”, но има няколко основни неща, които трябва да имате предвид, когато решавате дали да използвате базово масло или не в дадена ситуация:

↠ Използването на базово масло върху голяма част от тялото (например гръб, гърди, кожа) намалява количеството етерично масло, което трябва да използвате, за да покриете същата част от тялото. Тъй като етеричните масла се разреждат в базовото масло преди да се намажат върху тялото, с много по-малко капки етерично масло (и с помощта на базово масло) можете да покриете много по-голяма площ без това да навреди на крайния резултат.
↠ Разреждането на етеричните масла в базово масло УСИЛВА ефективността им, а не я намаля. Много хора си мислят, че когато маслото е разредено, ефекта върху тялото няма да бъде толкова силен. Всъщност, истината е точно обратното – понеже базовото масло задържа етеричните масла върху кожата по-дълго време, тялото усвоява по-голяма част от тях, което от своя страна води до усилване на ефекта на самото етерично масло върху тялото.
↠ Има няколко етерични масла, които са познати като “горещи масла”. В този списък влизат етеричните масла от канела (doTERRA Cinnamon Bark), мащерка (doTERRA Thyme), касия (doTERRA Cassia), карамфил (doTERRA Clove) и риган (doTERRA Oregano), както и всички блендове, в които тези масла се използват. Когато се използват директно върху кожата, тези масла могат да причинят чувствителност, зачервяване или леко изгаряне. По тази причина, тези масла трябва ВИНАГИ да бъдат разреждани с базово масло преди да бъдат използвани върху кожата.

ВИДОВЕ БАЗОВИ МАСЛА

Както вече стана ясно, има много различни видове растителни масла, които могат да се използват като базово масло. По-долу ще опиша някои от най-често използваните от тях и в какви ситуации са най-подходящи за употреба:

Фракционирано кокосово масло

За разлика от традиционното кокосово масло, което използваме за готвене, фракционираното кокосово масло е течно при стайна температура, има много по-дълга трайност и не остава мазно по кожата. Освен това е богато на антиоксиданти, витамин Е и има леки анти-баткериални свойства. Фракционираното кокосово масло е съвместимо с всички етерични масла, което го прави много лесно за ежедневна употреба. Най-хубавото му качество, обаче, е че няма цвят и аромат и не оставя кожата мазна. Това е полезно, защото не цапа дрехите ни и можем да го използваме съвсем спокойно (особено при малки деца, които все още не умеят да се пазят чисти или да стоят на едно място докато маслото попие).

ВЯРНО ЛИ Е, ЧЕ КОКОСОВО МАСЛО ЗАПУШВА ПОРИТЕ?

Да, традиционното кокосово масло, с което готвим и което се втърдява под стайна температура, запушва порите на кожата. Това е така, защото гъстата му химична структура не позволява на кожата да диша, а и попивателността му е много ниска. Както вече стана ясно, фракционираното кокосово масло е с различна химична структура – по-течно и с повече пространство между всяка молекула. Това е от изключително значение, защото това празно място позволява на кожата да диша и да усвоява фракционираното кокосово масло (и разтворените в него етерични масла) много по-лесно и ефективно.

Бадемово масло

Друго растително масло, което може да се използва като базово е бадемовото масло. То има сравнително добра усвоимост от кожата и може да се използва при всички видове кожа. То спомага хидратирането на кожата и може да се използва в грижата за лицето.
ВАЖНО: Препоръчително е да не използвате бадемово масло ако имате алергия към ядки, защото то често се произвежда в същите фабрики, в които се сортират фъстъци, бадеми, орехи и други ядки.

Масло от жожоба

Маслото от жожоба е особено известно с благоприятното си влияние върху кожата на лицето. Това е в следствие на факта, че маслото от жожоба има много близка химична структура до себума на човешката кожа, което го прави лесно усвоимо. Маслото от жожоба е особено подходящо за мазна кожа.

Масло от гроздово семе

Маслото от гроздово семе е особено богато на линолова киселина, което го прави изключително хидратиращо за кожата. То може да се използва в домашната козметика или при пъпчици по лицето (заедно с етерични масла от чаено дърво (doTERRA Tea Tree), лавандула (doTERRA Lavender) и индрише (doTERRA Geranium).

Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

Фракционираното кокосово масло се използва най-често за ежедневни нужди, разреждане на масла, направа на ролончета и пр. Останалите базови масла най-често се използват за направата на домашна козметика, парфюми и др. Разбира се, това са само ориентири – винаги можете да замените едно растително масло с друго, ако сметнете, че имате нужда.


Надявам се, че статията ви е била полезна и сте успели да намерите отговор на някои въпроси. А ако искаш да станеш част от нашето ароматно семейство, да имаш мен за твой ментор и да получиш достъп до всички е-книги, класове и други ресурси, свържи се с мен в социалните мрежи!

%d bloggers like this: