Безопасни ли са етеричните масла за вътрешна употреба?

Тя беше уморена от стария начин, по който се „грижеше” за себе си.
Беше и писнало от всички синтетики и токсини, които се криеха във всички продукти у дома.
Беше и омръзнало да се притеснява дали ще получи мигрена следващия път, в който чисти къщата, заради миризмата на препаратите.

Тя беше ГОТОВА.
Беше готова да вземе здравето си в свои ръце.
Беше готова да остави всичко СТАРО и да се грижи за себе си и семейството си по нов начин.
Беше готова да създаде повече здраве у дома.

Тя беше мен. А сега тя е ТЕБ.

Знам го, защото иначе нямаше да си тук. Нямаше да задаваш тези въпроси и да търсиш отговори. Преди няколко години аз бях там, където си ти сега. Беше ми омръзнало да получавам главоболия всеки път, в който трябваше да измия пода; беше ми писнало да се притеснявам дали тези химикали, които чистят банята ми, в същото време не вредят на мен и моето семейство. Бях готова за ПРОМЯНА. Чувствах, че има по-добър начин, по който да се грижа за себе си и за любимите си хора.

По това време бях чувала за етерични масла, но нямах представа, че те могат да имат терапевтични свойства. Не знаех и че не всички масла са с едно и също качество. Затова се отправих към аптеката и си купих масло от лавандула. Избрах го според етикетите – на него пишеше “100% чисто”, та дори и „био”. Прибрах се у дома, капнах го в дифузера и зачаках. За 15 минути, аромата беше изпълнил цялата стая, а няма и пет минути по-късно, аз вече имах сериозни затруднения с дишането. Бях развила сериозна алергична реакция, след която заключих, че просто съм алергична към маслото от лавандула. След няколко седмици обаче, близка приятелка ми разказваше колко било различно маслото от лавандула на doTERRA® и как трябвало да го опитам. Готова да й покажа, че греши, реших да го опитам. Капнах 2 капки върху дланите си и започнах да го вдишвам. Само след няколко минути, мускулите ми започнаха да се отпускат, а умът ми се пречисти.

Не само, че маслото не предизвика същата алергична реакция, но то дори успя да ме успокои и отпусне?! Останах без думи. Не можех да си обясня как е възможно едното „масло” от лавандула да раздразва тялото ми толкова много, а другото масло да го успокоява и отпуска. Не бяха ли еднакви? В този момент у мен се запали нуждата да науча повече. Търсех отговор. Исках да знам всичко за тези масла. Започнах да се информирам от независими източници и скоро разбрах, че 90% от всички етерични масла от лавандула на пазара са фалшифицирани. Това означава, че освен маслото, в бутилките се крият и други съставки като разредители, направени от петрол, химикали и остатъци от тежки метали. Това обясни защо имах толкова различни реакции към двете масла.

Ти може да си имала същия/подобен опит. Може да си опитала някакви етерични масла и да не си усетила никакъв резултат… или просто да са ти причинили главоболие. Затова в този блог искам да засегна темата за качеството на маслата и да отговоря на вечния въпрос:

“Безопасни ли са етеричните масла за вътрешна употреба?”

Ако потърсите онлайн, ще намерите много противоположни мнения по този въпрос – някои хора казват, че маслата са безопасни за вътрешен прием, а други не се съгласяват с това. Къде се крие истината? По-долу ще опиша няколко ключови факта за арома индустрията, които ще ви помогнат да решите сами за себе си.

Липса на регулации

За съжаление, арома индустрията е много слабо регулирана в цял свят. Без значение къде живеете, можете сами да се обедите в това. Следващия път, когато сте навън, отскочете до близката аптека или т.нар. „здравословни магазини” тук в Северна Америка. Отидете на щанда с етерични масла и преброете колко различни марки етерични масла се предлагат. След това обърнете внимание на броя от тях, чиито етикети твърдят, че маслата са 100% чисти, био и т.н. Гарантирам ви, че по-голямата част от тях ще бъдат с подобен етикет. Ако се чудите защо това има значение, нека ви разкажа.

Ако етикет, който гарантира високо качество, е толкова широко разпространен, това означава, че изискванията, които трябва да бъдат покрити от компанията, плануваща да го използва, не са много високи. От там следва, че щом изискванията не са високи, то решението какво и по колко ще има в бутилката „етерично масло” се взима индивидуално от всяка компания. Тоест, всяка компания е изправена пред избора дали да предоставя чисти масла или да ги разрежда и по този начин да увеличи печалбите си.  Вие сами решете на колко компании вярвате да направят първия избор…

Как се определя качеството

Има три различни класа етерични масла – един от тях е подходящ за вътрешна употреба, а другите два не са. Тъй като вече знаем колко слабо регулирани са арома компаниите, би било нереалистично да вярваме, че те доброволно биха обявили, че продават по-нисък клас масла. Въпреки това, има няколко признака, по които ние сами можем да различим качеството на дадено масло.

Етерични масла клас „Aromatic Grade Essential Oils”

Тези масла не са безопастни за вътрешна употреба. Те са смятани за най-ниския клас масла, тъй като не са предварително проверени за наличие на пестициди, тежки метали или синтетични вещества. Те могат да бъдат лесно разпознати по етикета – обикновенно на тях пише „само за ароматна употреба” // “for aromatic use only”. Това означава, че са толкова пълни със синтетични/токсични вещества, че слагайки ги по/в тялото ни би довело до сериозни последствия. Аз бих спорила, че тези масла не бива да бъдат използвани ДОРИ и за ароматна употреба. Ето защо:

След като помиришете дадено етерично масло, отнема около 22 секунди за неговите съставки да достигнат до мозъка ни (чрез обонятелния нерв). След като пристигнат там, тези вещества предизвикват реакции в мозъка, които променят химичния състав на мозъка и в следствие на цялото тяло. Например – дадени миризми подтискат апетита ни, други го засилват, а трети ни създават главоболие. Важно е да не подценяваме обонянието си – щом като може да върне детски спомени от преди 20-30 години в рамките на няколко секунди след помирисването на познат аромат, то тогава обонянието ни може да предизвика и други също толкова силни, но не до там приятни промени в организма ни.

Друг начин, по който лесно можете да проверите дали маслото, което държите в ръката си е от този клас е като го помиришете. Още с първото вдишване ще усетите странна/нечиста миризма. Например, ако „маслото” е от лимон, ще усетите аромата на лимон (или подобен на него), но заедно с него ще усетите и аромат на алкохол и/или нещо синтетично. Алкохола и синтетичните разредители се смесват с маслата, в опита на компанията да увеличи своите печалби. За съжаление, подобни практики винаги компроментират качеството и свойствата на маслото. Тези масла нямат терапевтични свойства, а синтетичните вещества в тях са вредни не само за нас, но и за природата.

Това са два лесни начини, по които можете да разберете дали дадено масло е толкова чисто, колкото твърди етикета. Ако дори и малко се осъмните в чистотата и качеството, съветвам ви да не се доверявате на това масло. Вероятността, то да ви прични повече вреда от колкото ползи е много голяма.

Терапевтичен Клас Етерични Масла
(„Therapeutic Grade Essential Oils”) 

Това са масла, които са предназначени да помагат на тялото да се самолекува. Много от компаниите спадат в тази категория. И въпреки това, когато проверите етикета ще забележите, че се препоръчват само за външна употреба (ароматно и топично). Това е така, защото тези масла често биват разреждани с петролни и/или синтетични разредители, които не са подходящи за вътрешен прием. За съжаление, това е често срещана практика, използвана за увеличаване печалбите на компанията за сметка на качеството на продукта. Друг проблем с подобни компании е факта, че много от тях купуват маслата от брокери, вместо да работят директно с производителите. Колкото повече хора се докосват до маслата преди те да стигнат до нас, толкова по-голям е шанса те да бъдат разреждани, фалшифицирани  и пр. Ако искате да научите повече, кликнете тук

Независимо-проверени терапевтичен-клас етерични масла
(„Independently-Tested Therapeutic Grade Essential Oils”)

Тези масла са безопасни за вътрешна употреба (*с малки изключения, обяснени по-долу). Тези масла са отбелязани с етикет CPTG Certified Pure Therapeutic Grade CPTG®. Стандартът CPTG® включва в себе си много и различни по вид тестове, които се извършват върху маслата от независими лаборатории в различни моменти от производителния процес. Тези тестове изследват маслата за наличието на тежки метали, пестициди, петролни и синтетични разредители и др.

Единствената компания, за която знам, че със сигурност следва този стандарт е doTERRA®. Когато попаднах на нея останах изключително изненадана от нивото на прозрачност в ЦЕЛИЯ производствен процес. Всяка бутилка етерично масло на doTERRA® е отбелязана с 10-цифров код, чрез който можем да проверим всички изследвания правени на тази партида масло както и техните резултати. За повече информация, кликни тук.  Това ниво да прозрачност е безпрецедентно в цялата индустрия и говори много за компанията. За мен, то показва, че пред мен стои компания, която няма какво да крие.

Ако искате да научите повече за това, което отличава doTERRA® от останалите компании, кликнете тук.


Ако наистина искате да се грижите за тялото си по-холистично и натурално, то неминуемо едно от средствата, които биха ви били от полза, са CPTG® етеричните масла. Те са безопастни за използване от малки и големи, млади и стари, бременни и дори домашни любимци и имат доказани терапевтични свойства.

Но безопастни ли са всички CPTG етерични масла за вътрешна употреба?

Понеже CPTG® маслата са изключително чисти и неразредени, те са и много концентрирани. Например:

1 капка CPTG® масло от мента има същото количество ментол както това, намиращо се в 28 чаши чай!!!

Също така, въпреки че телата ни реагират много добре към маслата, има няколко изключения, които телата ни не могат да метаболизират добре (когато ги приемем вътрешно), поради липса на нужните ензими. Затова се препоръчва подобни масла да не биват приемани вътрешно (ароматна и топична употреба са препоръчителни в подобни случаи). Най-лесния начин, по който можем да разберем дали дадено CPTG® масло може да се приема вътрешно, е като прочетем етикета на бутилката.


Последни размисли

Силно вярвам, че ако решиш да поемеш по пътя на холистичното здраве, трябва да се стараеш да използваш само най-качествените и натурални продукти (било то храна, козметика или етерични масла). В противен случай, некачествените продукти биха навредили повече от колкото да помогнат. Да не говорим и за количеството енергия и финанси, които ще изразходваш, за нещо, което „уж” работи. Сигурна съм, че това не е твоята цел.

Съветвам те винаги да избираш най-доброто. Инвестирай в себе си. Грижи се за тялото си все едно е твоя храм… защото то наистина е. Ти и твоето семейство заслужавате най-доброто. Не се примирявай с по-малко.

Ако си готова да се докоснете до магията на етеричните масла на doTERRA®, попълни тази форма и с радост ще се свържа с теб за повече информация. А ако имате някакви въпроси по темата, пишете ми тук или във фейсбук – ще се радвам да помогна.

И не забравяй….

Решенията ти днес определят твоето УТРЕ.


Ако искаш да станеш част от нашето ароматно семейство, да имаш мен за твой ментор и да получиш достъп до всички е-книги, класове и други ресурси, свържи се с мен в социалните мрежи!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: