Планувано Хранене – Здравословно, просто и ниско-бюджетно

Планувано Хранене – Здравословно, просто и ниско-бюджетно

Photo by Ella Olsson on Pexels.com

Ще бъда много честна и ще ви кажа, че отричах този подход в продължение на година. Смятах, че да плануваш храненето си до най-малката подробност е не само стресиращо, но и абсолютна загуба на време.

Сега, след 3 месеца плануване на по-голямата част от храненията у дома, смея да твърдя, че това е едно от най-любимите ми занимания. Плануваното хранене има много ползи, включително:

  • Значително намаля разходите за храна у дома, тъй като купуваме само това, което ни е необходимо.
  • За мен плануваното хранене се оказа изключително здравословно – тъй като винаги имам достатъчно храна в себе си, много рядко ми се налага да ям навън или да си купувам нещо „бързо” и често нездравословно.
  • Осъзнах, че този подход доста намали въглеродния ни отпечатък – понеже плануваме точно колко храна ще ни е нужда, много рядко се налага да изхвълям нещо. Също така ми позволява да използвам по-малко опаковани храни.
  • Друг интересен страничен ефект беше, че вечерите ни станаха много по-спокойни. Решаването на това какво ще си правим за вечеря всяка вечер ме изнервяше много (защото имахме ограничено време да напазаруваме нужните съставки и да сготвим) и често се получаваше така, че вечеряхме чак към 20:30ч. А сега, тъй като знаем какво ще готвим и вече имаме нужните съставки под ръка, правенето на вечеря е много по-бързо и приятно.
  • Плануваното хранене не изисква големи пространства, в които да съхраняваме всички хранителни запаси – тъй като пазаруваме само това, което ни е необходимо за седмицата, няма нужда да купуваме излишни неща, с които да пълним кухненските шкафове.  

Мисля, че това което ме объркваше в целия този „процес” беше, че много хора ми казваха колко е удобен и полезен, но никой не ми показваше как да го правя. Затова реших да споделя моя опит и стъпките, които ние следваме у дома. Надявам се ви е от полза!

4 СТЪПКИ ЗА ПЛАНУВАНО ХРАНЕНЕ

Стъпка 1: Преглеждам Всички Промоции и си Правя Списък

Имам приложение на телефона си, което ми позволява да видя промоциите на всички хранителни магазини около мен. Преглеждам ги и си отбелязвам всички неща, които ме вълнуват. Освен ориз и продуктите от бобеното семейство, всички останали неща обикновенно са сезонни плодове и зеленчуци – това не само намаля разходите, но и ми дава възможност да хапвам вкусни сезонни продукти.

*Забележка: Когато има неща, които са ми необходими, но не са на промоция, разбира се ги купувам, но това сформира само 10-15% от покупките ни. 

Стъпка 2: Решавам как да използвам продуктите от стъпка 1

След като си направя списък с всички продукти, които са на промоция, го преглеждам и решавам какви ястия мога да приготвя с тях. За вдъхновение винаги се обръщам към любимите ни рецепти, както и блога на Pick Up Limes и разбира се Pinterest.

Стъпка 3: Планувам всички хранения за седмицата

Да – това включва закуска, обяд, вечеря… та дори и разни леки закуски, които си нося с мен. Записвам всичко на лист хартия (или понякога използвам Google Calendar), който предварително съм разделила по дни. Също така си слагам напомняния, когато трябва да накисна нещо бобено, ориз, ядки и т.н.

Стъпка 4: Пазарувам

Ако ме познавате поне малко, вече знаете че ненавиждам ходенето по магазини – било то хранителни или разни молове. Там винаги има прекалено много хора и това само по себе си ме изморява. Затова и толкова бързо се влюбих в плануваното хранене – защото ми спестява ТОЛКОВА много време в магазина! Тъй като знам точно какво ми е необходимо, влизам, вземам го, плащам и излизам.

*Забележка: Не забравяйте да си вземете торбичките за многократна употреба, както и бурканчета за насипни стоки, ако са ви нужни. Малките усилия са от огромно значение!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: