Защо избрахме doTERRA?

Преди четири години, когато тепърва навлизах в света на етеричните масла, бях готова да се откажа преди да съм започнала. На пазара имаше толкова много различни компании, всяка твърдяща, че нейния продукт е най-добрия… и това ме обърка изключително много.  Имах толкова много въпроси:

 • Етеричните масла не са ли просто приятни миризми, които хората използват като парфюм?
 • Има ли значение от коя компания си закупя маслата? Не са ли все едни и същи?
 • Защо маслата на някои компании са по-скъпи от тези на други компании?
 • Защо получавам главоболие от лавандуловото масло на една компания, докато „същото” това масло от друга компания ме кара да се чувствам по- добре.

И в типичен мой стил се зарових да чета. През следващия месец и половина изчетох що информация имаше в интернет – всичко от личен опит до независими научни проучвания и тогава видях как всичко сочеше към Дотера. От местата, в които се отглеждат растенията, през научните проучвания правени върху маслата им, до начина, по който Дотера се отнасят към производителите, Дотера изпъкваше във всяко едно отношение.

Пиша този блог с надеждата, че ако и вие сте в подобна ситуация като моята, ще успея да ви помогна или поне да ви насоча към взимането на информирано решение. Ще споделя както личния си опит, така и линкове към някои независими научни проучвания върху етеричните масла на Дотера.

Както казах, когато проучвах компанията, проверих много неща:

Начин на добиване на маслата

Когато говорим за добив на етерични масла, обикновенно в индустрията се наблюдават два бизнес модела. Първият – купуваш парче земя, засаждаш растенията, порастяваш ги, обираш ги и ги дeстилираш на място. Разбираемо, този модел е много по-предпочитан, тъй като е доста по-евтин и по-лесен за извършване. Но, както се казва в една българска поговорка:

„Много хубаво не е на хубаво”.

Проблемът в този модел е, че растенията често биват отглеждани в не чак толкова благоприятни условия, което неминуемо влияе върху техния химичен състав и терапевтичния им потенциал. Замислете се – ако вземете една лозичка, отгледате я в благоприятната почва на Италия и вземете същата тази лозичка и я посадите в Канада (където истинското лято е по-малко от 2 месеца), смятате ли, че виното, произведено от канадската лозичка ще бъде толкова добро колкото това от италианската? Не мисля.

Когато става въпрос за етерични масла, нещата стават по абсолютно същия начин – климата и състава на почвата влияят върху всички растения. Затова Дотера използва втория бизнес модел, който въпреки че е доста по-скъп и по-труден за прилагане, е много по-възнаграждаващ. Ето как работи той – когато Дотера иска да добива масло от дадено растение, например Лавандула, те проучват растението и търсят къде то вирее естествено. След това, отиват на място, запознават се с фермерите и създават кооперативи, за да могат да работят директно с тях. Една от основните ползи на този модел е, че по този начин Дотера успява да премахне всички посредници и брокери, които често злоупотребяват с реколтата на производителите, като я купуват за жълти стотинки, а препродават за хиляди левове. Също така, Дотера е изключително отговорен „работодател” – плащанията на производителите винаги са на време и са честни (fair-trade).

По-готиното обаче е, че Дотера не спират до там. След като кооператива бъде създаден и сътрудничеството е утвърдено, Дотера използват неправителствената си благотворителна фондация, Healing Hands и спонсорират множество проекти в общността. Тези проекти обикновенно се водят от желанията на местните. Често те биват построяване на болница, създаване на условия за питейна вода, построяване на училища и пр. Този модел Дотера наричат Co-Impact Sourcing®.

Стандарт за Качество

Ако сте избрали този цялостен, често наричан „холистичен”, подход към здравето си, почти съм сигурна, че качеството е от огромно значение за вас. Мисля, че всички ще се съгласят когато кажа, че това какво вкарваме в тялото си е от огромно значение и следователно трябва да бъдем изключително внимателни.

За съжаление, индустрията, към която спадат и етеричните масла, е изключително слабо регламентирана. Това означава, че етикети като „био”, „органик” или „100% чисто” не значат почти нищо. Много хора се питат защо маслата на Дотера не са „био”. Ще ви кажа – тъй като Дотера добива маслата си от цял свят, а изискванията на „био” стандартите варират в различните държави, би било много трудно за Дотера да гарантират еднаквото и постоянно високо качество, към което те се стремят.

Поради тази причина, Дотера създават собствен стандарт за качество, наречен CPTG Certified Pure Therapeutic Grade ®. Този стандард включва над 50 различни теста, които се провеждат по различно време в процеса на производството на всяка партида масла. CPTG включва тестове като:

 • Органолептична проверка
 • Проверка за различни микроби
 • Газова хроматография
 • Масспектрометрия
 • Фурие трансформация инфрачервена (FTIR) спектроскопия
 • Проверка на хиралността на молекулите
 • Изотопен анализ
 • Проверка за наличност на тежки метали и други.

За да подсигурят прозрачността на целия процес, Дотера използват и услугите на независими лаборатории, които също проверяват партидите масла за наличието на химикали, пестициди, разредители и пр.

Друга много важна характеристика, която винаги проверявам, без значение от продукта, който разглеждам, е дали компанията провежда научни опити върху животни. Тъй като смятам, че гласувам с парите си, за мен е изключително важно да не подкрепям такива организации. Относно Дотера – според едно от последните им изявления:

„Дотера не провежда и не подкрепя научните опити върху животни в проучването и произвеждането на своите продукти.”

Прозрачност

Когато първоначално проучвах компанията, бях особено изненадана от прозрачността на целия им производствен процес. Освен, че използват множество независими лаборатории, Дотера имат отделна платформа, наречена Source to You, която ти позволява да провериш всички тестове, които са направени на бутилката етерично масло, която държиш в ръката си. Също така, през тази платформа можеш да видиш карта на света, която показва всички места на земята, от които Дотера добива маслата си. Готино, нали?!

Хуманитарна Работа

Мисля, че за мен това беше финалната частица от пъзела. Ако трябва да съм откровенна, от малка съм научена, че големите компании са изградени върху неморални действия и че хората, които работят там или са си продали душата на дявола, или са самия дявол. Когато проучвах Дотера, нещата стояха по същия начин. През цялото време търсех причина – нещо, което да ме накара да си кажа „Аха! Знаех си, че не са толкова добри, колкото твърдят!”, но този момент така и не дойде. Колкото по-дълбоко влизах в компанията, толкова по-очарована останах от чистотата, морала и добротата, с които я ръководят.

Един ден, още докато бях с мисълта „това е прекалено хубаво за да е истина” и непрестанно търсих доказателства, попаднах на нещо, което се свърза толкова силно със сърцето ми, че не бих могла да го опиша с думи. На кратко – запознах се със „сърцето” на Дотера.

Както може би знаете, системата за грижа за българските сираци страда от огромна липса на средства. В следствие на това, малко след като сираците станат пълнолетни, биват помолени да напуснат, тъй като системата не може да ги издържа повече. Всички знаем, че в България (легално) не можеш да работиш докато не станеш на 18г, а взимането на студентски заем е в пъти по-трудно от колкото е в Северна Америка, например. Та се заформя следната картинка – тези непривилигировани младежи, без спестени пари и особено блестяща перспектива за бъдещето, навлизат в „истинския” свят и от тях се очаква да се установят и да живят „нормално”.

Питате ли се вече какво общо има това с Дотера? Ще ви кажа. Към момента, Дотера добиват пет масла от България (лавандула, роза, маточина, хвойна и бял равнец). Когато установяват партньорството с фермерския кооператив в Добрич (където е и дeстиларната EsseTerre ), Дотера научават за сираците и създават  благотворителен проект, чрез който сираците, според зависи техните желания и мечти, получават достъп до работа, стипендии, чиракуване и пр. Дотера продължава да ги подкрепя докато те не стъпят здраво на земята и са готови да се справят с живота сами.

Всичко това е възможно отново чрез фондацията Healing Hands. Още по-хубавата новина е, че за разлика от повечето компании, Дотера покриват 100% от административните разходи на фондацията – тоест, когато ти дариш $20 на фондацията, всички пари отиват в подкрепа на благотворителните проекти, по които работят в момента, а не за да платят заплатата на някой от работниците.

Както обещах, ето линкове към някои независими проучвания, които смятам, че може да са ви от полза:

Всичко, което изброих по-горе е само част от това, защо избрахме да станем част от Дотера. Компанията, хората в нея и възможността да помагаш на хора в нужда определено отговаря на моите „изисквания”. Завинаги ще бъда благодарна, че Дотера пресече пътя ни.

Надявам се тази статия да ви е била полезна и че сега ще можете да направите своя информиран избор. Ако имате допълнителни въпроси, не се колебайте да се свържете с мен.

А aко искаш да станеш част от нашето ароматно семейство, да имаш мен за твой ментор и да получиш достъп до всички е-книги, класове и други ресурси, свържи се с мен в социалните мрежи!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: